Loch

Elvis interjúja Augustus 2007

Elvis: Szóval kezdjük az alapokkal. Ki ez a Loch srác? Van neve? Honnan jön és mióta mászkál a világban? Miböl él? Ami azt illeti - loch egyáltalán srác, vagy ez az a rész ahol elmondod nekem hogy mit csinál belőlem a 'feltételezésem'?

Loch: Feltételezésed korrekt! 22 Aussie férfi vagyok, a nevem Lochie és most hangmérnöknek tanulok. Nem egy Skót tó vagyok.

Elvis: Hogy kezdtél Tomb Raiderezni?

Loch: Akkoriban, gyerekkoromban emlékszem bementem egy elektromos/computer boltba és látva ezt a különös dobozt úgy nézett ki mint egy pyramis. Meg kellett szereznem, még ha a játék nem is jó meglenne az a vicces kinézetü doboz! Mint kiderült a játék nagyszerű volt - szerencse mert a dobozt elvesztettem.

Elvis: És mi vitt rá a pálya építésre?

Loch: Azt hiszem kiváncsiság volt ami beszívott az építők világába. Őszintén, először jobban érdekelt hogy kitaláljam hogyan készültek a hivatalos Tomb Raider pályák semmint saját szórakozásomra akarjak pályákat építeni. Olyan furcsa dolog egy régi eredeti pályával játszani és érteni hogyan működik az a kapcsoló a falon vagy hogyan készült az a vizes barlang vagy tudni hogy egy trigger kockán állsz mikor az a medve előgurul a sarok mögül. Végül kezdtek lenni ötleteim saját pályákhoz úgyhogy eldöntöttem belevágok.

Elvis: Most hogy már tudod hogy működnek a dolgok - eltűnt a varázs vagy még mindig élvezetesnek találod a játékokat?

Loch: Többé kevésbé olyan mint volt - talán egy kicsit elvesztesz a varázsból de egyértelműen nyersz is, jobban tiszteled ami körülötted van a játékban. Azt mondanám haladást is könnyebb elérni mikor elakadsz mert megértéssel bírsz a játékod korlátairól. Mert van elképzelésed hogy mi lehetséges és mi nem, sokkal realisztikusabb lehetsz arról hogyan oldj meg egy rejtvényt ahelyett hogy futsz körbe körbe a megoldásért. Igazán elismerésem olyan dolgokért is amiket korábban nem méltattam figyelemre, mint egy látszólag egyszerünek tűnő rejtvény - most már el tudod képzelni mennyi minden zajlik a háttérben hogy működhessen, mint egy térképen kívüli golyó szoba arra használva hogy több eseményt lehessen triggerelni egyszerre, vagy egy komplikált flip-map hogy kiürüljön egy többszintes medence. Szóval megvannak az előnyei.

Elvis: Család és barátok támogatják hogy az idődet virtuális világok építésével töltöd Larának, vagy a sötétben tartod őket?

Loch: Nem látom őket olyan gyakran szóval ez nem olyan amiről van alkalmam túl sokat beszélni velük - nem hiszem hogy nagyon érdekelné őket még ha lenne is :P. Hugom végig fut az összes pályámon megjelenésük elött ami sokat segít, lehetőséget ad hogy más szögből nézzem a pályákat és változtassak az alapján ahogy játszik. Ettől eltekintve elég magányos világ.

Elvis: Első pályád, Busting 'readme (or else)' filejában azt mondtad hogy szenvedtél a pályával, afféle viccet csináltál belőle. Ez azt jelenti hogy valami mást akartál, mielőtt az egész leszaladt a klotyón?

Loch: Bárcsak, de "Busting" 99%ban kész volt mikor elkezdtem gondolkozni a ahh... történeten! A maradék 1% volt elhelyezni a toiletet a végén. Az egyik standard wadot választottam amelyik a legjobban tetszett és onnan csak elkezdtem szobákat építeni, kezdve a barlanggal az elején. Aztán gondoltam - hova akarnék menni következőnek - ahh igen! A tenger! Az jó lesz kipróbálni hogy működnek a víz featureök az editorban. Mindig a 'hova akarnék menni következőnek' volt a megközelítés ahogy végigmentem a pálya építési fázisán. Sajnos ez csapdának bizonyult ami megakadályozta egy stabil történet szövését, csak "Busting" lett belőle, szóval addigra azt hiszem a humor lett az utolsó szalmaszálam. Még ha a pálya nem is volt annyira összeszedett néhányan legalább nevethettek rajta.

Elvis: Tehát, "Busting" 2 pályáján végigfutva - beleértve a számtalan alkalmat hogy könnyítsen magán, mint a partvonal, zavartalan bokrok, elhagyatott város, még a csatorna is, ahol... erm... úgyis minden kiköt végül, erős személyiségjegyeket figyelhetünk meg Lara részéről, vagy erős hólyagot, vagy csak kicsit túl magasan hordja az orrát?

Loch: Bah! Ő ebbe sosem enged bepillantást... Mondjuk csak azt hogy a fentiek mindegyike. Habár ha okoskodni akarnák mondhatnám hogy akkor történt mikor Lara felkészült következő pályámra.

Elvis: Egyik online profilod nagyon informatívan állítja hogy érdeklődési köröd tartalmazza a Zenét, zEnét, zeNét, zenÉt, zenéT. Milyen fajta zenét csípsz? Te magad írsz valamilyen zenét esetleg?

Loch: Ahh bocsáss meg ha itt egy kicsit üres oldal vagyok, kicsit nem találom a szavakat ezekre a dolgokra. Minden stílusú zenét értékelek különböző időben de a jó pub rockért igazán oda vagyok. Valóban írok, próbálok amilyen gyakran csak tudok egy Fruity Loops nevű programmal. Eddig csak Instrumentálisat, még nem fejeztem be semmit amibe szavak vannak. Ujjak keresztbe...

Elvis: Dreaming for a Revelation, legalábbis nekem, nagyon jól meghatározza miről szól a te stílusod - találékony, egyedi és humoros. Cél hogy valami nem megszokottat hozz létre mikor építesz, vagy ez neked természetesen jön?

Loch: Most már célom de eleinte nem volt az. Emlékszem olvastam a reviewkban hogy "Busting" kicsit furcsa volt (pozitív értelemben), úgyhogy úgy döntöttem igazán követem ezt az ötletet bármit is csinálok következőnek; És úgy gondoltam egy álom lenne a legkönnyebb módja ennek. Képesnek lenni teljesen különböző rejtvény ötletekre és helyszinekre igazán szórakoztató volt; soha nem kellett aggódnom ha dolgoknak már nem volt értelmük - bátorítok mindenkit hogy csináljon ilyet! Ezen a módon megszabadulhatsz azoktól a rejtvényektől és színhelyektől amik már régóta a fejedben vannak, anélkül hogy több pályát kéne építened köréjük ahova illenének. A humorral kapcsolatban, szeretem használni amikor lehet. Tudom milyen frusztráló lehet néha a játék mikor elakadsz (naaaaagyon sajnálom az első rejtvényeket The Killing Fieldsben :P ) szóval egy kis komikus megkönnyebbülés csak segíthet azt hiszem.

Elvis: Hol találsz inspirációt ötletekhez a pályáidra?

Loch: Filmek, más játékok, szerencse! Sok időt töltöttem egy üres papír lapot bámulva. Szeretek rejtvényeken gondolkozni és hogy hogyan játszhatok a játékos elméjével. Egy hiba amit néhányszor elkövettem nagy területek építése mielött kigondolom az azt megtöltő játékmenetet. Ennek legrosszabb esete "The Killing Fields"ben volt - megépítettem a nagy szobákat az elején anélkül hogy sokat gondoltam volna a rejtvényekre. Emlékszem egy örökkévalóságig gondolkoztam mi a fenét fogok most csinálni ezzel a hatalmas térrel! Majdnem tettem egy kapcsolót a falra a piros templomban ami kinyitja a vizesést és túl vagyok rajta. De az túl kevés játékmenet lett volna egy akkora területnek, úgyhogy inkább békén hagytam amíg kitaláltam valami jobbat. Az egyik ok amiért sniper pontokat tettem a Killing Fieldsbe az volt hogy kitöltsem a néhány csupasz területet ami maradt valamiféle játék menettel.

Elvis: Miket találsz a pálya építés nagyobb kihívást jelentő aspektusainak?

Loch: Ha megkérnél hogy készítsek egy ajtót amihez kell egy kulcs hogy kinyisd nem tudnám mit tegyek, ilyet még soha nem csináltam. De nem mondanám hogy a pálya építése vagy rejtvényei, végül azok is megjönnek. Nekem a bugok voltak és a fárasztó fagyások amiket MINDIG megkapsz valahol, mindig! Ezek igazán kizökkenthetnek és megállíthatnak az építésben. És még miután befejezted és megjelent a pálya is visszajárhatnak kisérteni. Két pályám még mindig fagy néhány embernek, ilyet nehéz hallani miután eleve kompromisszumra kényszerültél törölve szobákat vagy objektumokat hogy stabilizáld, ez az oka hogy olyan kevés az ellenfél a pályáimon.

Elvis: Van amit soha nem fogunk látni a pályáidon?

Loch: Egy ideje eldöntöttem nem alapoznák pályát egy ősi ereklye köré vagy valami köré amit Larának csinálnia kell hogy megmentse a világot. Talán mert nem sok olyan van amit még nem csináltak meg. Úgyhogy az ehhez hasonló storyk már nem igazán érdekelnek. Mindent elkövetek hogy soha ne használjak zárat és kulcsot - ne kérdezd miért! Csak egy buta szokás amibe belevittem magam.

Elvis: A patchelt exe file - megéri a szabadságot amit ad a pálya építőknek vagy el kell kerülni, mert elidegeníti a Mac játékosokat?

Loch: Yeah, há nem remek amit az öreglánnyal csinálni tudol má! Úgy tűnik persze hatalmas előnyei vannak de kicsit aggódom hogy már nem lesz annyira Tomb Raider (bármit is jelent ez). Amennyire szeretem az erőfeszítést amibe kerül új Lara animációkat készíteni, van bennük valami baljós számomra. Mégis úgy gondolom fogunk látni hamar nagyon király pályákat. Szívás a Mac játékosoknak, azt hiszem a legjobb eshetőség két verziót kiadni a pályából - egy a patchel és egy nélküle ha lehetséges.

Elvis: Miközben észben tartjuk ezt a gondolatot - tudva mennyi erőfeszítés mehet bele a pályák személyre szabásába kezdve a különböző ruhákkal a saját objektumokig, animációk és exe fileok, gondolod hogy egyszerüen baromira túl sokáig tart egy jó pályával kijönni manapság?

Loch: Hazudnák ha itt nemet mondanák bármennyire is akarom. Egy kicsit azt kivánom hogy lelassuljon és így tudjam tartani a lépést, alig nyúltam az animáció szerkesztőhöz nem beszélve arról hogy jól megnézzem Nextgen Level Editort. Azt (majdnem) lehetséges elképzelni hogy FMVk standard dologgá váljanak! Bár a másik oldalról, építeni egy pályát a BTB06 versenyre elképesztő volt amiatt a 'basics' megközelítés miatt és a tény hogy mindent amivel rendelkezésedre áll építeni valaki más választott ki; szóval nem dilizhetsz be attól hogy melyik tetszik a legjobban a 100 ajtó közül, kapod amit kaptál és rajta! Mégis azt hiszem hogy sok dolgot láthatunk még csak az eredeti level editor fileok használatával is.

Elvis: Játszol más építők pályáival is? Ha igen - vannak kedvenceid?

Loch: Igen, sokkal játszottam. Mikor a régi pálya lista volt trle.neten jó szórakozás volt scrollozni az oldalt és találomra kiválasztani egy pályát. Vonzanak a furcsák és kicsavartak szóval nagy rajongója vagyok Staticon "Lara's Dream" sorozatának továbbá "Lara in a Box" számomra arany - tudod hogy nincs kiút de azért is meg kell próbálnod; és persze a hirhedt "Tomb Raider Crazy".

Elvis: Indulásodat a Back to Basics 2006 versenyben "The Killing Fields" nagyon jól fogadták. Tulajdonképpen ha jól emlékszem - második lett a versenyben! Ha már itt tartunk - meg vagy elégedve pályáid fogadtatásával eddig? Milyen fontos neked a visszajelzés?

Loch: Igen. Nemrég újra játszottam őket és nagyon szerencsésnek érzem magam. Először kicsit defenzív voltam "Busting" miatt mikor a reviewk elkezdtek jönni. Kicsit sokkoló lehet hogy 'kritizálnak' mikor épphogy kész első pályád miután annyi időt és tanulást rászántál egy első megjelenésre. De most ha visszanézek nevetnem kell mert nem lehetnék hálásabb a tanácsokért és iránymutatásokért amikkel szolgáltak. Úgy gondolom a visszajelzés felbecsülhetetlen.

Elvis: Nyilván nem is volt olyan régen hogy senki nem gondolta a mozi film művészeti forma lehet. Gondolod hogy a video játékokban általában megvan a potenciál, vagy arra vannak kárhoztatva hogy csak szórakoztató célokat szolgáljanak?

Loch: Nem hinném hogy rászánok annyi időt hogy megpróbáljam leírni mi a művészet de nincs sok határa amiről tudnék. Ez egy kollektív művészeti tipus ugye? - A mozgókép mégis álló képekből áll. Ha kihozol belőle valamit az nekem elég jó. Amúgy sem hinném hogy számítana, csak egy cimke.

Elvis: Nekem úgy tünik hogy a TRLE scene elsősorban Europai. Elmondanád mikre asszociálsz Australiaval kapcsolatban, azt hiszem szügségtelen hozzátenni az itteni sztereotipiákhoz (boomerang és kangaroo és ilyenek)! Továbbá, kapcsolatban állsz más Aussie építőkkel vagy játékosokkal?

Loch: Hát elég kötetlen ország, és jó nagy is - órákba telik kocsival csak a következő városba eljutni. Kultúrák nagy mixe is van itt szóval az étel nagyon változatos. Bár tudnék többet mondani de nem volt lehetőségem sokat utazni és sokat látni belőle. A másik kérdésre - nem vagyok nagy fórumozó (Argh! majdnem 100 hozzászólás!!) - Úgyhogy nem volt sok kapcsolatom semmilyen más építőkkel és játékosokkal, nemhogy Aussiekkal!

Elvis: És végül - dolgozol valamin pillanatnyilag, tudsz valamibe bepillantást adni?

Loch: Csináltam egy storyt és egy pálya vázlatot amit a BTB06 után kezdtem és pár szobát, de félre kellett tennem amíg újra lesz türelmem a késő éjjelekhez az editorral. Ez az első alkalom számomra hogy a story előbb jött mint az építés szóval nem tudom hogy fog alakulni. A név valami olyasmi lesz mint 'Child of the Scion' Ha ez ad valami elképzelést...

Elvis: Persze hogy ad! Köszönöm hogy rászántad az időd erre az interjúra!

 

 

Fordította: Akci