.....................................................................

The Sapphire Hunt

Készítõ: Jan Wilczek (jawi)

Letölthetõ - download: Innen

Csomagold ki a jan_wilczek_the_sapphire_hunt.zip-et, másold a benne levő könyvtárat valahova, és az abban levő Tomb4.exe-vel indíthatod is a kalandot.

Történet:

Lara rábukkant egy rejtélyes információra, miszerint a „Selphia” nevű hajó, elsűllyedt 1937-ben, egy Dél-Amerikai tó közelében. A hajó szokatlan módon tűnt el, és sosem találták meg. A legenda arról is szólt, hogy egy kard van a hajó fedélzetén, markolatában egy hatalmas zafírral. Ezt mindössze pár hónappal a tragédia előtt szerezték meg a hajósok, így semmit nem tudni a származásáról, sem a koráról, ahonnan származott. Ez olyan fegtyver volt, amit sem a benszülöttek, sem a hódítók nem használhattak, nem ismerhették, sehol az óceánok környékének lakói. Larának rögtön az eszébe ötlött, hogy ezt a kardot össze lehet kapcsolni egy rejtélyes romokkal, amik esetleg a hajót is rejthetik. A kard rejtélye a megoldás a hajó eltűnésére? Milyen harcos használhatta vajon, kinek a birtokában lehetett? Vagy ez az egész, csak a kezdete, egy sokkal nagyobb titoknak?

Trailer:

Vélemény:

Remek volt ez az 5 pályás kaland, de egyáltalán nem könnyű. Kezdőknek nem javaslom, viszont aki egy kicsit is gyakorlottabb, az ki ne hagyja, igazi Tomb Raider kalandban lesz része. Gyönyörűek a helyszínek, érdekesek, változatosak a feladatok, és még a lengyel történelembe is bepillantást nyerhetünk Julius Cézár által. :) 12 secretet is megtalálhatunk a kaland során, ezek bizony néha külön feladatok. Remélem, lesz folytatása.

Végigjátszás:

1.     Jungle Trail:

Secret 1: Secret 2: Mentések -- Savegames

Előtted zárva van az ajtó. Fordulj meg, és menj ki balra, a szabadba.

Lara: Meg kell találnom ezen a területen az utat, hogy bejussak a hajóba. A templomba pedig csak egy karddal jutok be.

Jobbra, a kis kerítés mögött, vedd fel a kismedipackot. Hátul, a ház mögött, húzd el a tömböt, menj mögé, vedd fel a fáklyacsomagot. A terület másik sarkában van egy kis rés a földön. Ugorj le, bújj át a résen, és lőszert vehetsz fel. Mássz ki, és mássz fel jobbra, a fára. Ugorj hátra a faágra, majd onnan juss el a fali karhoz. Időre fog menni a feladat. Húzd meg a kart, fordulj jobbra, ugrás át a faágra, majd a másik oldalon levőről nekifutásból ugorj a felemelkedett platformra, és vedd fel a Broken Piece-t.

Menj vissza, a pálya elejére, ott tedd a falon levő foglalatba szerzeményedet. Ugord, át balra az útakadályt, menj végig a folyosón, majd leesve a csúszdára ugord át a tüskés gödröt, és újabb csúszás után ússz át a járaton. Kimászva a vízből, balra nagymedipackot, jobbra pedig lőszert találsz. Kúszva jutsz át az alacsony részen, és újra fák közé érsz. Az egyik mellett fáklyacsomagot találsz, majd kicsit tovább menve, a sarokban egy újabb időkapcsolós fali karhoz értél, ami egy tömböt emel fel a fával szemközt, a sötét részen, két kis lecsúszós fal között. Húzd meg, fordulj meg, ugrás át a fa gyökerein, rohanj, és ugorj fel a tömbre. Perdülj meg, futás, ugrás, és elkapod a központi oszlopot. Mássz fel rá, ugrás jobbra, a kötélen keresztül a fali járathoz. Futás fel az emelkedőn, és egy kis tóhoz értél.

Lökd el jobbra a nagy sziklát, húzd el a csontvázat, és felveheted a Jerry Can-t.

Menj jobbra, menj fel a fa gyökereire, onnan ugrás a rúdra, majd a vízesés mögöttire, és onnan elugorva elkapod a fali növényeket. Mássz fel a kis folyosóra, és vedd fel az Old Key-t.

Lent menj tovább balra, az egyik fa mögött vedd fel a fáklyacsomagot, majd egy kis folyosón használhatod a kulcsodat. Még ne menj tovább. Menj ki, menj balra, és a másik tó kis szigetén, vedd ki a fa oldalából a Fáklyát.

Menj vissza, és most már menj végig a folyosón, a tűznél gyújtsd meg a fáklyádat, és kiértél újra, nagy fák közé. Menj a fáklyával szemben, kicsit jobbra, a fali égőhöz. Előtte van egy rönk. Dobd arra a fáklyát, húzd meg a fali kart, és a felemelkedő oszlop felviszi a magasba. Menj a másik oldalra, keresd meg, és húzd el a csontvázat, és vedd fel alóla a Vizestömlőt.

Menj vissza az előző területre, és töltsd meg a tömlődet. Menj vissza az erdőbe, menj balra, keresd meg, és mássz fel az alacsony farönkre. Onnan ugrás a rúdra, majd a túloldalra, és felugorva kapd el a faágat, és mássz fel. Juss el szemben az edényig, töltsd bele a kannából az olajat. Ess le a felemelt oszlopra, vedd fel az égő fáklyát, ugorj fel a tálhoz, és gyújtsd meg az olajat. Megkaptad a Fire Stone-t.

A fáklya nem kell már. Keresd meg, ahol lehet, és kapaszkodj fel egy emeletet. Több helyen is felugorva el tudod kapni a felső ágat. Nézz körül. Az egyik sarokban egy nagymedipackot, a másikban lőszert találsz a faágakon. A lőszer mellett kapaszkodj fel még egy emeletet, menj, juss el az edényhez, és töltsd bele a vizet. Megkaptad a Water Stone-t.

Fordulj meg, menj jobbra, a sarokban vedd fel az uzilőszert, és mellette kapaszkodj fel a felső platformra. Ott van egy foglalat, de még hiányzik egy darab. Menj el mögötte, és jobbra, egy faágon megtalálod a Sand Bag-ot.

Juss le most két emeletet, menj az edényhez, és töltsd bele a homokot. Megkaptad az Eart Stone-t.

Juss most már fel az előbb látott foglalathoz, két emeletet kell érte menni felfelé, menj a túloldalra, és az edényhez érve automatikusan megkapod a Wind Stone-t.

Menj most már vissza a foglalathoz, illeszd össze a négy darabot, és tedd bele. Egy teleport jelenik meg. Lépj bele.

Juss el a plafonlétrához, és rajta keresztül csimpizz át a túloldalra. Látod a két vízesés között a kis égő talapzatot? Jobbra haladva el tudsz oda jutni, és felveheted az 1. Saphire Stone-t.

Menj csak tovább, ugrás a kis szélmalomhoz, majd a széles vízesésen át juss el a túloldali kettőhöz. Ugrás fel a felsőhöz, és jobbra egy kismedipackot vehetsz fel, az 1. secret-ben.

Le kell jutnod az alsó szintre. Ha sérülés nélkül akarod megúszni, menj visszafelé, egészen vissza a túloldali széles vízeséshez, és ott csússz le háttal, le az alattad levő ferde oszlopra, és le a vízbe. Menj vissza a folyosóra, ahol égett a fali fáklya. Most nem ég, viszont kinyílt a szemközti ajtó. Nekifutásból kapd el a ferde oszlopot, mássz fel teljesen a baloldalán, gyorsan elő a pisztolyokkal, és ugrás, balra kormányzás, és lelövöd a kerek, lengő korongot. Mielőtt átmész a kinyílt ajtón, vedd fel az egyik beugróban a lőszert. A következő szobában vedd fel jobbra a fáklyacsomagot, és a fali beugróban húzd meg a kart. Igyekezz, mert időre záródik az ajtó. Ha átjutottál, ugorj fel a kis folyosóra, ami egy gyönyörű tóhoz vezet.

Hagyd a kajakot, nem kell az, hacsaknem akarsz kicsit gyúrni. :) Menj balra, be az épületbe, told a két tömböt a karok alá, és húzd meg mindegyiket. Középen lement a kis oszlop, és a kis emelvényről felveheted a 2. Saphire Stone-t.

A ház mögött a vízben találsz pár faoszlopot. Juss el a legmagasabbra, és vedd fel az Old Skull-t.

Nézz körül, nem messze látsz egy fát, aminek az oldalán platformok vannak. Juss el oda, juss fel a platformokon, majd ugorj át a lebegőre. Onnan a plafonra felkapaszkodva jutsz el a másikra. Ott aztán megkaptad lőszerekkel együtt a Harpoon Gun-t.

Nem messze, látsz egy kis épületet. Az innenső oldalán van kívül egy tömb, arra állva felkapaszkodhatsz az ablakba. Ugorj át jobbra a másodikba, onnan a plafonra felkapaszkodva jutsz el a deszkákkal elzárt sarokba. Ess le, és felveheted a 3. Saphire Stone-t.

Hagyd el most már ezt a helyszínt, térj vissza az első tóhoz, keresd meg, és tedd a fej nélküli csontvázra a koponyát. Menj az oszlop baloldalára, nekifutásból kapd el a létrát, mássz fel, és rántsd le a fali kart. Menj kim innen, menj balra, keresd meg, és menj át a kinyitott ajtón. Az bezárul mögötted. kapaszkodj fel balra, a ferde oszlopra, lecsúszás után ugrás a túloldali platformra. állj háttal a jobb oldali ferde résznek, ugorj hátra, majd előre, és kapd el a platformot. Még zárva van az ajtó. Fordulj meg, és nekifutásból ugord át a ferde részt. Mögötte egyenes rész van. Onnan egy oldalugrással ugorj a következő ferde részre, és előrefelé kapd el a párkányt. Ne itt mássz fel, mert megégsz. Csimpizz el jobbra, és ott kapaszkodj fel. A kis folyosó után nekifutásból kapd el a baloldali falon levő rést, csimpizz el a fali beugróba, és meghúzva a kart kinyitottad az előzőző teremben a kaput, és ez a terem feltelt vízzel. Úszd át, majd jobbra ugorj a ferde részre, és eljutottál a kinyitott kapuhoz. Csússz le, és egy újabb helyszínre értél.

Jobbra látsz a falon egy kúszórést. Kapaszkodj oda fel, kússz át rajta. Fordulj meg, felugorva kapd el a lecsúszós részt. Kapaszkodj fel, ugrás hátra, majd előre, és elkapod a plafonlétrát. Csimpizz el a végére, és leesve felveheted a Tunnel Key-t.

Irány vissza, és menj most szembe, az égő tűzhöz. Osonj el szorosan az oszlop mellett jobbra, és vedd fel a földről a Skull Key-t.

A másik irányban, átmászva a tömbön használhatod a kulcsodat, ezzel leengedve ott a tömböt, amin átmásztál. Kimenve jobbra találsz az oszlopok mögött egy mozgatható tömböt. Húzd, told oda be, egészen a sarokba, a súlykapcsolóra. Kint, jobbra az oszlopoknál felemelkedett egy rács. Juss fel rá, majd a fa ágain át juss el a sarokba, ahol shotgunlőszert találsz. Menj vissza, és most a másik irányba menj. Ugrás a háztetőre, ahol szigonyokat találsz. Ugrás át a szemközti egyenes részre, majd nekifutásból a nagy lecsúszósra. Előrefelé csússz le, ugorj, kapd el a rudat, és feljutsz az egyenes részre. Onnan ugorj le a hídra, majd a fali beugróban húzd meg a fali kart. Fordulj mg, menj ki a hídra, ugorj át balra az oszlop mellé egy fáklyacsomagért, majd ugrás le a vízbe. Mássz ki, kapaszkodj fel az első ferde részre, de teljesen a fal mellett. Kapaszkodj fel, és egy fordulásos ugrással a másikon csúszol le. Ugrás, közben nyomd a jobbra-t és fent vagy a fal tetején. Menj be a kinyitott ajtón. Csússz le, és a folyosón húzd meg a fali kart. Menj vissza ki, és menj be a következő kinyitott rácson. A tüzes folyosóval szemben kapaszkodj fel a kis létrán, és a felső szobában is húzd meg a kart. Menj ki a kinyílt rácson, ereszkedj le, és ismét menj be az előző folyosóra. kapaszkodj fel a felnyílt csapóajtóra, majd a plafonon kapaszkodva juss el a tüzes folyosó másik végébe. Lent egy nagy terembe értél. Szemben, balra rántsd le az oszlopon levő kart. Lenyílt alattad a csapóajtó, és lemenve shotgunlőszert találtál. Mássz vissza fel, és nézz körül. A terem két sarkában is van lőszer, uzilőszer, és szigonyok.

A bejárattól nézve jobbra, van egy kis törött tömb. Ugorj rá, fordulj balra, és helyből ugrással kapd el az árkádok mögötti ferde részt. Mássz fel, és ugorj hátra a faplatformra. Most tehetsz egy kis kitérőt, ha a ferde platform melletti oszlop mögé ugrasz, akkor shotgunlőszert vehetsz fel. A lényeg, a faplatformról ugorj az utolsó, oszlop mögé, ugorj szembe a fali karra, és rántsd le. Az emeleten kinyílt a nagykapu, most már cask oda kell jutni. Menj a sziklaomláshoz. Háttal állj neki, aztán egy háztra, majd előreugrással kapd el a rudat. Ugrás a másikra, végül a létrára. Csimpizz el a jobb oldalára, és ugorj hátra a beugróba. Kapaszkodj le a túloldalán, és csimpéizz el balra, ameddig tudsz. Ott ugrás nekifutjásból a ferde kőre, majd a másikra, de most már nyomd a CTRL-t, így elkapod a peremét. Teljesen kapaszkodj jobbra, ott mássz fel, így jobbra irányítva ugrás közben sikerül az oszlop mögé bejutnod, onnan már simán átugorhastz a nagykapu elé. Még ne menj be. Ugrás a másik oldali oszlophoz, ott is kapaszkodj le a túloldalon, csikmpizz el balra, és felmászva egy nagymedipackot kapsz. Irány vissza a nagykapuhoz, menj át rajta, és vedd fel a 4. Saphire Stone-t.

Remegni kezd minden. Menj ki innen, ki az alsó teremből. Kapaszkodj vissza a tüzes folyosón, majd menj balra. Jobbra kússz át a résen, és egy kismedipackot vehetsz fel. Juss ki a szabadba, ugorj a vízbe, mássz ki a platformon. Kapaszkodj fel a tűzhöz, óvatosan osonj el előtte, menj balra, és látod, felemelkedett egy ketrec, és most már oda tudsz menni a kulcslyukhoz. Használd hát a kulcsodat, és a vízben lenyílt egy csapóajtó.  Ugrás a vízbe, ússz át rajta. Az bezárul mögötted. Ússz mindig balra a kis vízi útvesztőben, és húzd meg a kart. Ússz továbbra is balra, és egy helyen felúszva levegőt vehetsz. Ússz ismét le, ússz megint balra, és találsz egy kis rést, ahol átúszva szigonyokat vehetsz fel, a 2. secret-ben.

Ússz vissza, ahol levegőt vettél, és mássz a partra. Menj ki a barlangból. Visszatértél a tavakhoz. Menj jobbra, tedd a négymkövet a foglalatokba, és menj át a kinyílt kapun. Csússz le a ferde részeken, ugrás a vízbe, ússz át a folyosón. Kimászva menj át a kövek előtt, és a következő pályára léptél.

Lara:  Nos, itt az ideje, hogy felvegyem a búvárruhát.

2.     Sapphire Tide:

Secret 3: Secret 4: Secret 5:

Mentések -- Savegames

Ments egyet. Ha jól tudsz úszni, ússz fel, és vedd fel a nagymedipackot, a szigonyokat, és az uzilőszert. Lent húzd meg mind a négy vízi kart, ússz át a kinyílt ajtón, és a szigonypuskát a kézbe véve ússz felfelé. Végezz a két cápával, akár kispisztollyal is, a szigetre kimászva. Ússz le egy kicsit, és a kis ketrecekkel szemben keresd meg, és ússz át a résen. Ússz felfelé, és mássz ki a faplatformra. Ugrás a következőre, majd tovább, utána jobbra, a magasabbra, és onnan ugord át a tetőt. Gyorsan mássz ki oldalt, végezz a cápával, vedd fel az uzilőszert. Húzd meg a kart is, így a szigonyokat is felveheted. Mássz ki az emelkedőnél. Menj felfelé, de időben fordulj vissza, mert egy golyó akar kilapítani. Ha sikerült, menj fel, és a csontváznál vedd fel a Harpoon Gun-t.

A barlangban végezz a raptorokkal, és menj az épülethez. Lépj ráa mintás padlólapra. Most jól figyeld, melyik csapda oldódik mindig ki, azokra kell lépned szép sorban. Közben persze arra is vigyázz, hogy ugrás közben ne gyulladj meg.  A végén meghúzhatod a fali kart, és a shotgunlőszert is felveheted. És persze közben a szigonyokat is. Ahol a szigonyokat találtad, ott fent, a falon van a sötétben egy rés. Mássz be oda, és szigonyokat, és egy nagymedipackot vehetsz fel a 3. secret-ben.

Ugrás a vízbe, ússz le teljesen, keresd meg, és vedd fel a kismedipackot, és a szigonyokat. Keresd meg, és menj át a kinyitott kapun. Menj balra, kapaszkodj fel a kis oszlopra, és nekifutásból ugorj a baloldali fal mellett levő potyogós padlólapra. Irány a mellette levő oszlopra. Most juss el a padlólapokon át a túloldali létrára. Mássz át a jobb oldalára, mássz le majdnem teljesen, És egy fordulásos hátraugrással lecsúszol a mögötted levő ferde részen, de nyomva a kapaszkodást, a következőt elkapod. Ne mássz fel, egyszerűbb, ha leesel az alattad levő ferde részre, és lecsúszva elkapod a peremét. Mássz fel, egy fordulásos hátraugrással elkapod a tüskés részt. Kicsit sérülsz, de nem nagyon. Csimpizz balra, a lecsúszós oszlop fölé. Ess rá, és most egy kis ugróiskola következik. Nem írom le részletesen, lényeg, hogy egészen körbe kell ugrálnod a termen, míg egy egyenes platformra nem érsz. Onnan is ugorj a másik egynees részre, onnan a ferdére ugorva beérsz egy kis terembe a vízesés mögé.

Két mozgatható szobort találsz. De vigyázz, nem minden padlólap biztonságos. Nézz fel, ahol rácsot találsz, azokra léphetsz. Told a baloldalit egyenesen, ameddig bírod. A jobb oldalihoz balról ugorj, de vigyázz, a mellette levő padlólap éget. Told a falhoz, és tolj rajta kettőt. Felemelkedett egy tömb, és rajta keresztül feljutsz az emeletre. Vigyázz, maga Shiva ront rád. Végezz vele, vedd el a kulcsát a Sapphire Key-t.

Vedd fel a fáklyacsomagot, a nagymedipackot, és a csontváznál a shotgunlőszert, és persze nyisd ki a kulcsoddal az ajtót. Menj jobbra, ugorj át a vízben levő platformra, és onnan kényelmesen lelőheted a raptort. Menj a hátsó folyosón, és balra, a beugróban forgasd meg a kart. Menj vissza, a tüskék visszahúzódtak, és felveheted a kis emelvényről a Shotgun-t.

Menj át a másik terembe. Húzd meg a tűzfújókkal szembeni fali kart, ez egy időre kioltja a tüzeket, és szép sorban meghúzhatod mind a három kart. Ha sikerült, oldalt lenyílt egy csapóajtó. Ugrás a vízbe, pont alattad nyisd ki az ajtót a vízben, ússz át, kimászva vedd fel a shotgunlőszert, de cask leguggolva tudod. Ugorj hátra a lejtőre, majd előre, hátra, míg felérsz az egyenes részre. Onnan ugrás a létrára, és mássz fel. Állj meg a sötét padlólapon. Nézz fel szembe. Kicsit jobbra a lógó csontváz mellett egy gömböt látsz. Vedd elő a szigonypuskát, bár a shotgun is jó, és a kurzorral irányítva, mintha felnéznél, lőj bele egyet. Felemelkedett alattad az oszlop, és megfordulva, ráugorva leránthatod a fali kart. A szoba másik oldalán lement az oszlop, és meghúzhatod a láncot egyszer. Mögötted lenyílt a caspóajtó. ess le, de estedben rántsd le a fali kart. Irány vissza Shiva szobájába, ott emelkedett fel egy oszlop, amiról leránthatod a követkerző fali kart. Irány vissza, abba a vizes terembe, ahol a puskát szedted fel. Ott mássz fel a létrán, mert lenyílt a caspóajtó fölötted. Egy tüskékscapdás terembe értél. Először juss el középre, a rácsra. Onnan a beugróba kéne eljutni, de ott még kilyukadnál. :) Juss el tehát a szoba túloldalán az összes, mintás padlólapra, majd visszamenve középre, akkor juss be a beugróba. Az előző helyen felemelkedett egy magasabb oszlop is. Juss oda vissza, kapaszkodj fel róla a plafonra, csimpizz el a fali karig, és rántsd le. Látod, a vízben lenyílt egy caspóajtó. Menj hát oda, ússz át rajta, ússz át a résen. Tarts balra, először kerüld meg a ketrecet, mert szigonyokat, és shotgunlőszert találsz a vízben. Most már ússz az oldalsó folyosóra, kapaszkodj ki a ferde részre, majd hátraugorva egy új területre értél.

Menj a ketrec mögé, és a világos padlólapról felugorva kapd el a feletted levőt. Felmászva ugorj át a ketrecen levőre, majd onnan egy helyből ugrással kapd el a szemközti ferde részt. Mássz fel, és ugorj hátra a magasabb platformra. Onnan fordulj kicsit oldalra, és helyből ugrással rántsd le a fali kart. A terem túloldalán felemelkedett két oszlop is. Arra menve térj be jobbra a beugróba, és vedd fel a Fáklyát.

Juss fel a tömbökön, majd hátraugorva, utána előre, hátra, a magasabb egyenes részre, fáklyával a kezedben. Most egy nehezebb ugrás következik. A szemközti ferde részre kell ugranod, de egy fordulásos ugrással, onnan pedig az égő tűzhöz. Ráadásul annak a platformnak a jobb szélére kell hgy érkezz, hogy ne gyulladj ki. Ha sikerült, gyújtsd meg a fáklyádat. Juss le a földszintre, és gyújtsd meg a két nagy, lógó kosarat. Kinyílt balra az ajtó. Menj be a kis folyosóra, háttal ugorj a lejtóre, majd előre, hátra, és balra kormányozva lecsúszol egy külső platformra. Juss el a zöld szigeteken át a harmadik kosárhoz, és gyújtsd meg azt is.

Ugrás vissza, és juss el a fáklyával oldalt, a széls párkányra a zárt ajtó előtt. Dobd el a fáklyát egyelőre. Ugrás oldalt a fali karhoz, és húzd meg. Ugrás vissza, mert kinyílt az ajtó. Juss fel a drótkötélhez, és csússz le, a fali beugróban ess le, és húzd meg ott is a kart. Egy kis oszlop emelkedett fel melletted. Menj le, és vedd fel a fáklyát. És a tömbön keresztül juss fel az előbbi karhoz, majd helyből ugrással juss el balra a kis folyosóüra. Szemben szigonyokat találsz, balra pedig meggyújthatod a negyedik kosarat.

Menj most felfelé, dobd el addig a fáklyát, amíg leesve átkúszol a résen, és felveszed a shotgunlőszert. Irány vissza, és menj tovább a fáklyával. Juss fel, de a lejtő előtt ments egyet, mert kiszámított ugrás következik. Csússz le, a legvégén ugorj egyet, és a potyogós padlólapra érkeztél. Perdülj meg, így háttal esel le az alacsonyabbra. Gyorsan menj be jobbra a fali beugróba, és egy terembe értél.

Dobd el egyelőre a fáklyát, és nézz körül. A mozgatható tömb mögött uzilőszert, jobbra a beugróban shotgunlőszert, és az ablakba felugorva is shotgunlőszert találsz. Húzd, told a tömböt az oszlop elé, és felmászva rá rántsd le a fali kart. Shiva életre kelt. Ugorj fel az ablakba, és onnan kényelmesen levadászhatod. Ha vége, menj oda, és vedd el a kulcsát, a Sapphire Key-t.

Ez csupán arra jó, ha nem hoztad volna magaddal a fáklyát, ezzel kinyitva az ajtót, visszamehetsz érte. Fogd hát a fáklyát, ugorj fel az ablakba, onnan a lenyílt csapóqajtón át a felső platformra. Menj a két kosárhoz, és gyújtsd meg őket, de azért vigyázz, ne túl közelről, mert te is elégsz. :) Most már eldobhatod a fáklyát, nem kell már.

Menj kicsit vissza, és ahol felugrottál ide, kinyílt szemben a rács, és rajta keresztül átugorhatsz a túloldalra. Vedd fel balra az uzilőszert, és a másik kis emelvényen az UZI-t.

Mássz fel jobbra az oszlopokhoz, és annak külső oldaláról, egy nekifutásos ugrással bent leszel a kis folyosón. Juss át a tűzfújókon, majd ugorj át a szobor tetején levő karhoz, és húzd meg. Irány vissza, vissza a tűzfújókon, nekifutásból ugorj jobbra, a rácsra, és visszaértél a két csontvázhoz. Lenyílt ott egy csapóajtó. Mássz le a létrán, majd a következőn, és a harmadikon is. Lődd le a cápát, ugorj a vízbe, és húzd meg kind a kettő kart. Egy oszlop emelkedett fel a két csontváznál. Vedd fel a vízből az uzilőszert, a szigonyokat, majd mássz vissza, fel a létrákon. Juss fel a felemelkedett tömbra, onnan a törött hídra. Menj balra a folyosón, vedd fel a kis medipackot, majd öld le a raptort. Továbbmenve jön még egy, azzal is végezz, majd a folyosó végén háttal ugorj rá a lejtőre, kapd el a peremet, csimpizz balra, és mássz fel. Ugord át a pengét, és a fali kar előtt ments egyet, nehezebb feladat következik.

Húzd meg a kart, perdülj meg, ugrás át a pengén, és ugord át a lejtőt is, ahonnan jöttél. A folyosón menj át a kinyílt ajtón, át a tüskéken, várd meg amíg leesnek a golyók, rohanj utánuk, és balra, be a vízbe. ott már megszabadulsz a fagyiszellemektől. Mássz ki az égőnél, ugrás a létrára. Kerüld ki a pengéket, és juss fel a tetőre.

Fordulj balra, és a távcsöveddel figyeld meg a lógó gömböt. Lőj bele, és kinyílik ott az ajtó. Bemenve uzilőszert, fáklyacsomagot, kismedipackot, és szigonyokat vehetsz fel, a 4. secret-ben.

Kimenve kapaszkodj le az oaszlopnál a falon, ess le az oszlopra, és juss le a többin a földszintre. Ugorj a vízbe, és kutasd át. Fáklyacsomagot, uzilőszert találsz egy helyen, a másikon nagymedipackot és shotgunlőszert, a harmadikon szigonyokat, és shotgunlőszert tehetsz a magadévá.

Oldalt találsz egy kis barlangot, ahol három tűzfújó tevékenykedik. Ugorj fel balra, menj a plafonlétra alá, kapaszkodj fel, és figyelve a tűzfújókra kapaszkodj át a túloldalra. ott meg a tüskéklre kell figyelned, amíg odarohansz a kis emelvényhez, ahonnan leemelheted az 1. Sapphire Stone-t.

Irány vissza, be a vízbe, és mássz ki a túloldalon. Menj balra, a második pálmánál ugorj fel a kis oszlopra. Ugrálj az oszlopoon, egészen a kis emelvényig, ahol megtaláltad a 2. Sapphire Stone-t.

Irány a másik sarokban levő medence, a zuhatagnál. Ugorj a vízbe, mássz ki gyorsan a platformra, öld le a cápákat, és juss el a baárat melletti létrára. Mássz fel, ugár hártra, és juss el a másik létrán keresztül, fel a párkányra, ahol uzilőszert, és a 3. Sapphire Stone-t találod.

Nekifutásból ugorj a fal melletti oszlopra, onna a lecsúszósra, és kiértél innen. Menj jobbra, a túlsó sarokban van egy barlang. Lődd le a raptort, és jobbra, a csontváz mögött shotgunlőszert, és fáklyacsomagot találsz. Menuj jobbra, és egy mérgező medencéjű terembe értél. Juss körbe a platformokon, ugorj, kapd el a ferde részt, mássz fel, és ugorj hátra a faplatfomra. A plafonon kapaszkodj végig, és leesve felveheted a 4. Sapphire Stone-t-

Kialudt a bejárat felöli tűzfújó, így nekifutásból kijuthatsz innen. Menj egyenesen, felfelé, vedd fel jobbra a kismedipackot, és az uzilőszert, lődd le az újabb raptorokat, majd tedd a foglalatukba a köveidet. Átmenve a kinyílt ajtóün, ugord át balra a sziklát. A tüzes kosár előtt kapaszkodj le, úgy juss túl rajta. A túloldalon kapaszkodj fel a tűz mögötti sziklára, onnan ugrás a másikra. Menj ki a szélére, és egy helyből ugrással a ferde sziklán fogsz lecsúszni. Időben ugorj, és kapd el a szemközti peremet. Mássz fel, menj jobbra, és nekifutásból az utolsó pillanatban elugorva kapd el a hajó tatján a lecsúszós részt. Csimpizz jobbra, majsd felmászva az egyenes részen, ughorj fel a beugróba, és húzd meg a kart. Háűttal csússz le, csimpizz jobbra, egészen a felemelt platformra. Onnan, a szélétől egy helyből ugrással ugord át a sziklát. Menj át a túloldalra, mássz fel a létrán, ugrás át a következő oszlopra, majd nekifutásból kapd el a faplatformot. Fordulj meg, és ugrás a magasabbra, onnan a ferde tetőre. Csimpizz balra, mássz fel, és még kettő platform következik, és elértél ismét a hajóhoz.

Lara: Valami csillog ott. Talán a távcsővel jobban szemügyre vehetem.

Fordulj balra, a közép felé, vedd elő a távcsövet, és figyeld meg az átlátszó platrformot. Nekifutásból kapd el, majd juss át még kettőn a nagykapu felé. Most balra, a nagy vízesések felé fordulj, arra van egy, majd jobbra a fal felé. A végén eljutsz a nagykapuhoz, ami kinyílik előtted. Igen, már vártak. Két Shiva ront rád. Végezz velük, és vedd el a köveiket, a Sapphire Stone 1-2-őt.

Tedd a két sarokban a foglalatukba. Megelevenedii a másik három Shiva is. Végezz velük, és az egayik rád hagyja a kulcsát, a Sapphire Key-t.

Használd a falon, és lenyílik mögötted a caspóajtó. Menj le, és a kis folyosó végén, húzd meg a kart. Kint, a nagyteremben, a vízben kinyílt a hajó ajtaja.

Menj ki a kinyílt nagykapőun, mannj balra a drótkötélhez, de még ne csússz le. Vedd elő a távcsővet, és balra látsz még három átlátszó platformot. Juss el azokon a hajóhoz, és az ott felemelkedett platformról felkapaszkodva a beugróba fáklyacsomagot, uzilőszert, és egy nagymedipackot vehetsz fel az 5. secret-ben.

Irány vissza a drótkötélhez, és most már csússz le rajta teljesen. Ússz át a kinyílt ajtón, elkap a sodrás, és egy teremben mászol a partra. Vedd fel a sarkokban a szigonyokat, és a nagymedipackot, húzd meg a beugróban a fali kart, majd a folyosó végén lecsúszol a következő pályára.

3.     Selphia’s Hall:

Secret 6: Secret 7: Secret 8: Mentések -- Savegames

Menj végig a folyosón, ússz le, vedd fel a fáklyacsomagot, ússz a túloldalon fel, és mássz ki a vízből. Még ne húzd meg a fali kart, ha kell a titkos hely. :)

Mássz le a létrán, és balra a résben kismedipackot, és szigonyokat vehetsz fel, a 6. secret-ben.

Mássz vissza fel, és most már húzd meg a kart. Vízzel tellik fel a létránál a járat, és sodrás is van. Ugorj a vízbe, és a túloldalon egy sötét raktárban mászol ki. Lődd le a patkányokat, és húzz egyet a jobb oldali falon levő ládán. Lődd szét a mögötte levő rácsot, kússz át a járaton, a gödrökön is, nehogy beless, mert kigyulladsz. A túloldalon is lődd szét a rácsot, és egy újabb raktárba értél. Tolj egyet a jobb oldali ládán, majd a mögötte levőn is, jobbról a másodikon, és egy kismedipackkal leszel gazdagabb. Menj át a raktár túloldalára. Húzd ki egészen hátulról a mozgatható ládát, majd a következőt középen húzd ki, és told félre, így a harmadikat is el tudod mozgatni, és mögé menve szétlőheted ott is a rácsot.

Még ne menj tovább, a sarokban is tallsz egy mozgatható ládát. Húzz egyet rajta, menj körbe mögé, és egy nagymedipackot vehetsz fel, a 7. secret-ben.

Most már továbbmehetsz. A kúszóréssel szemben fel tudsz kapőaszkodni egy kis folyosóra, ahol egy fali karral kinyitot a lépcsőház ajtaját.

Menj jobbra, a jobb oldali terembe. A lépcső alatt fáklyacsomagot, és kismedipackot találsz. Menj vissza a szobába, lődd ki az ablakokat, és uzilőszert, valamint egy újabb UZI-t vehetsz fel.

Menj a fali karhoz, és húzd meg. Leesel, lecsúszol egy alsó szobába. Lődd le a patkányt. Húzd el a ládát, és menj be a folyosóba. Sétálj át az üvegcserépen, a felső kis folyosón húzd meg a kart, és vízzel árasztod el az alsó szintet. Ugorj a vízbe, sajnos az üvegcserép megsebez, de a ládás szobában felúszva kimászhatsz a vízből. Karokat látsz, amiket tűz őríz. A túlsó sarokban egy kis vízzel teli lyuk van. Ússz át a járaton, és a másik szobában az első magasabb részről kapaszkodj fel a plafonlétrára. Csimpizz körbe mindegyik padlólap felett, majd visszaúszva az előző suzobában meghúzhatod mind a négy középső kart. Kialudt oldalt, az ötödiknél is a láng, de mielőtt meghúzod, ments egyet, mert időre fog menni a feladat.

Húzd meg a kart, fordulj jobbra, ugrás az oszlopra. Helyből ugrás a következőre, majd a harmadikra is, aztán futás, ugrás, elkapod a következőt. Felmászva juss át a jobb oldalira, gyorsan fordulj meg, és ugrás az egyenes részre, középen. Egy lépésre a szélétől ugrás a éáncra. Lendítsd be, és ugorj be a lassan bezáruló ajtó mögé. De nehogy megállj, pert potyogó padlóra értél, és kilyukadsz, ha leesel. Futás, ugrás át a következő tüzes potyogópadlókat, és a folyosóü végén a kulcsnál fellélegezhetsz. De cask egy kicsit, a kulcs felvétele után újra nehéz feladat jön, tehát mielőtt felvennéd, ments egyet. Vedd hát fel a Rusty Key-t.

Lenyílik alattad a csapóajtó, és leesel, lecsúszol. Balra ugrálj, hogy az égő padló sarkára érj. Fuss át balra a potyogós padlólapra, onnan a másikra. Most ugorj, és rántsd le a fali kart. (Megoldhatod úgy is, hogy lecsúszás közben ugrasz, és elkapod a plafonlétrát.) Beleesel a vízbe, és ott is meghúzhatod a kart. Ússz végig a folyosókon, és visszaérsz a lépcsőházba. Ha nem sikerült lerántani a fali kart, akkor meghúzva a vízi kart visszajuthatsz alá, és hátraugorva a ferde részre, előrefelé leránthatod.

Kimászva a vízből lődd szét szemben a rácsot, és bekúszva shotgunlőszert vehetsz fel. Kimászva lődd szét a kapcsolódobozt, és húzd meg a kapcsolót. A sarokban lement az oszlop. Menj körbe, ott is lődd szét a rácsot, és mássz át a járaton. Mássz le a túloldalon, és a kulcsoddal nyisd ki az ajtót. Továbbmenve juss át jobbra a tüzes részen, a széleken előre, hátra ugrálva, közben oldalra is ahaladva. Ha átjutottál, húzd meg a fali kart, ez egy caspóajtót nyit le, a hátsó folyosón. Irány visszafelé, msj a sarokban átugorva a résen, told a ládát, ameddig tudod. Menj jobbra, és a folyosó végén mássz fel a létrára. Nekifutásból juss el a szemköztire, majd onnan a rúdra, egy lépés távolságból a szélétől, helyből ugrással elkaphatod. A túloldalon juss át a gőzfújón, kapaszkodj fel a felső, tüzes platfomra, de ne mássz fel. Csimpizz körbe, majd a túloldalon csússz le, de ugrod át a caspóajtót. Nekifutásból ugrás a létrára, mássz fel, majd megfordulva mássu fel még magasabbra. Most a plafonon kell átkapaszkodnod, a túloldalra, vigyázzva a tűzfújókra. Ha átértél, ments egyet, időre megy a feladat.

Húzd meg a kart, egy balra oldalugráűssal átjutsz a kaludt tűzhöz, perdülj meg, majd futás, ugrás, és elkapod a létrát. Mássz fel. Háttal ugorj rá a ferde részre, majd előrefelé elkapod a következő létrát. Mássz fel, és egy hátraugrás után egy újabb fali kart húzhatsz meg. Ugrás vissza a létrára, mássz le teljesen, és leesve kapd el az oszlopot. Mássz fel, ugrás át a szemközti ferde részre, de most előrefelé. Kapd el a peremet, csimpizz wel egészen balra a tüzes platform fölé, és egészen a sarokban ráesve nem égsz meg. Juss vissza az időlimites fali karig, és most ugyanezt tedd meg a másik oldalon is. Ha sikerült ott is fent meghúzni a fali kart, lement ott a tömb, és bemenve mögé, balra is meghúzhatsz egy fali kart. 3ess le az alattad levő csőre. Az egyik végében kismedipackot találsz, a másikban egy csatornát. Ugorj a vízbe, a túloldalon kimászva fáklyacsomagot vehetsz fel. Ugrás vissza, és ússz át a járatokon. A végén leúszva megtalálod egy nagymedipack társaságában a Gallery Key-t.

Ússz vissza, és fel a rozsdás kürtőben, most már nyitva van ott a csapóajtó. Mássz fel a ládára, fordulj meg, és nekifutásból kapd el a karzatot. Mássz fel, és a fali kar előtt ments egyet, ismét időre fog menni a feladat.

Húzd meg a kart, lépj oldalra, perdülj meg, futás, ugrás, kapd el a ládát. Mássz fel, futás, ugrás, közben nyomd a ctrl-t is. Rögtön ugorj fel, kapd el a peremet. A túloldalon csússz le, majd egy lépést hátrálva, nekifutásból ugord át a következő lecsúszós oszlopot. Most már ne állj meg, ugrás a következőre, majd a jobb oldalion levőkre, kicsit balra kormányozva juss el az utolsóra, majd az ajtóval szemköztire. Ott egy fordulásos ugrással átjutsz a lassan bezáruló ajtón. De nincs megállás, potyogós padlóra értél. Ugrás a ferde részre, és előre, hátra ugrálva juss el a potyogós padlólapra. Fordulj gyorsan balra, futás, ugrás a következőre, majd a harmadikról is elugorva juss át a dugattyúkon is. Ugorj fel az utolsónál, majd a túloldalon lecsúszva visszaérsz alépcsőházba. Ha lehet, háttal csússz le, akkor elkapva a peremet, tompíthatod az esést. Találsz a teremben négy világos, üveg padlólapot. Húzd ki, és told mind a négyre a ládát, de állj meg egy pillanatra mindegyiken, hogy érzékelje a súlykapcsoló őket. Tehát ne áttold rajtuk, hanem told rá mindegyikre.

Lement egy tömb, és mögötte meghúzhatod a fali kart. Újabb tömb ment le, újabb kart húzhatsz meg. Most melletted ment le a tzömb. Vigyázz, a sarokban bele ne ess a vízbe, mert felszeletel a sok üvegcserép. A fali réásbe kapőaszkodj fel, a túloldalon juss el a szemközti fali karhoz. Ne feledd, a tűzfújóknál, a sarkokon nem sérülsz meg. Ha sikerült odajutni, húzd meg ott is a kart, majd menj vissza a terembe. Másik fali résbe kapaszkodhatsz most fel, és a folyosó végén átugorva a gödröt, az újabb fali karral kinyitkod végre a lépcsőház ajtaját. Menj hát oda, át rajta. Ugord át szemben a korlátot, és használd a kulscodat a falon. Ugorj vissza, és az oszlop mögött menj át a kinyitott ajtón.

Menj jobbra, a széles függönynél, a baloldalon, ahova néz is Lara, ott kússz át. Lődd szét a rácsot, és a túloldalon balra vedd fel az uzilőszert. Jobbra még NE húzd meg a fali kapcsolót, inkább a szemközti falon levő gombot nyomd meg. felment melletted egy csapóajtó, így húzhatsz egyet a ládán. Na most húzd meg a jobb oldali falon a kapcsolót, de most vigyázz, ne ess a vízbe. Ugrás a ládára, majd onnan fel a kúszórésbe. A folyosó túloldalán lődd szét a kapcsolódobozt, és húzd meg a kapcsolót. Árammentesítetted lent, a vizet. Menj hát le, és gázolj át a kinyitott ajtón. Felugorva kapd el a létrát, mássz fel, és lődd le a patkányokat. Nézz körül a ládák között, és rajtuk is, mert egy nagymedipackot, 2 csomag szigonyt, és 2 csomag shotgunlőszerttalálhatsz. Most juss fel a ládákon a magasba, csimpizz át a másikra a plafonon kapaszkodva, majd nekifutással juss át a következőre, és az ujtolsóról a folyosóra. A végén menj le balra, és lődd szét a kapcsolódobozt, és húzd meg a kapcsolót. Balra lenyílt egy capóajtó. Mássz fel ott a létrán, majd lecsúszás következik. Az utolsó pillanatban ugorj egyet, és nyomd a CTRL-t, így nem az üvegcserepekre esel.

Húzz egyet a ládán, majd húzd, told el jobbra a kupac elé, és felmászva rá átugorhatsz a kapcsolódobozhoz. Lődd szét, és húzd is meg a kapcsolót. A függöny felment, és a mögötte levő tükörben láthatod, hogy a másik függönyön hol tudsz átmenni. Nézd meg azt is, távcsővel, hogy hol van abban a kis szobában a shotgunlőszer, mert ez a 8. secret.

Ments egyet, majd húzd meg a fali kart. Perdülj meg, rohanj ki, és a tükör előtt balra rohanj át a lassan bezáruló ajtón. Menj körbe a karzaton, mert egy nagymedipack, és vele szemben uzilőszer lapul a sarkokban. Nekifutásból ugorj most a csillár láncára, és csússz le rajta. Ugrás át a karzatra, majd menj vissza abba a szobába, ahol átmentél a széles függönyön. Azzal szemben nyílt meg az út, és találsz ott egy fali kart. Húzd meg, és lent, a földszinten, a széles lépcső mögötti vizes szobában lenyílt egy csapóajtó. menj oda, vedd fel a fáklyacsomagot, és ugorj a vízbe. Lődd le a cápetit, ússz át a dugattyúkon, és ússz felfé. Mássz ki a dugattyúk feletti teremben. Nézz jól körül, vedd elő a távcsövet. Két kapcsolódoboz is van a falakon két oldalt. A ládára állva lődd őket szét, majd átmenve a túloldalra, a lement oszlopok helyén húzd meg mind a két fali kart. A dugattyúk elindultak, és felemelkedett egy tömb. Juss vissza a ládához, told át a másik sarokba, és rajta keresztül kapaszkodj fel a rácsokra. Vedd fel a szigonyokat, és az uzilőszert, és húzd meg a fali kart. Menj le, menj ismét át a dugattyúkon, és a túloldali felemelkedett tömböl, a széléről, egy helyből ugrással elkapod az ottani felső rácsopt. Mássz fel, juss át a túloldalra, és ott is vedd fel a szifgonyokat, és ott is húzd meg a fali kart. A terem túloldalán kinyílt a pálya utolsó ajtaja. Menj oda, és csússz le a következő pályára.

4.     The Hunt Begins:

Secret 9: Secret 10: Mentések -- Savegames

Fordulj meg, és a sarokban vedd fel a shotgunlőszert. Menj ki a szobába, és balra szigonyokat vehetsz fel. Húzz a ládán kettőt, majd húzd, told át a terem túloldalára, a fali kar alá. Állj rá, és rántsd is le. Most told vissza, majdnem teljesen a ládát, és rajta keresztül feljutsz a kereszt tetejére, ahol kismedipackot találsz. A túloldaláról ugrás a fali rést elkapni, és csimpizz teljesen jobbra az egész szobán át, egészen, amíg fel nem tudsz kapaszkodni a kúszórésbe. Mássz át rajta, a túloldalon leesve vedd fel a szigonyokat, majd továbbmenve shotgunlőszert, és újabb halmaz szigonyt vehetsz fel. Menj kicsit vissza, és jól nézd meg a mennyezetet. Egy helyen fel tudsz kapaszkodni. Juss át a gőzfújón, lődd szét a kapcsolódobozt, és húzd meg a kapcsolót. Juss le, és menj át a kinyílt ajtón. Menj balra, lefelé, vedd fel a lépcső alatt a nagymedipackot, és menj lefelé tovább. A konyhában lődd le a patkányokat, vedd fel a fáklyacsomagot, és a shotgunlőszert. Jól jegyezd meg a fali kapcsolót is, ez majd később kell. Balra a falon van egy szellőző. Lődd szét a rácsot, mássz fel, a túloldalon is lődd a rácsot, és mássz ott le. Nyírd ki a patkányt, vedd fel a szigonyokat, és told el a ládát balra, a sarokba, ott nem fog akadályozni. Menj vissza a fali időkapcsolóhoz, és ments egyet. Húzd meg, perdülj meg, futás, ugrás a másik oldalra, fel balra a lépcsőkön, és át a lassan bezáruló ajtón. A fali gombbal nyitod ki a következő ajtót, és visszaértél majdnem a pálya elejére.

Ha felfelé mész a lépcsőkön szigonyokat találsz útközben, és egészen fent szintén szigonyokat, és shotgunlőszert. Menj vissza az első emeletig, és a lépcsővel szemben, a másik oldalon lődd szét a szellőző rácsot. Ugorj oda, és mássz be, a túloldalon egy vizes teremhez értél. Kússz a ferde részre, ott felállhatsz, és lelőheted a mérges halakat. Ugorj a vízbe, és nézz körül, mert fáklyacsomagot, uzilőszert, és szigonyokat vehetsz fel. Ússz át jobbra a terem végében a barlangba. Ússz jobbra, és egy kismedipackottalálsz, de fáklyacsomagot is találhatsz. Mássz a partra a mászható falnál. Kapaszkodj fel rá, majd egy fordulásos ugrással kapd el a mögötted levőt, azon is mássz fel, majd ugorj hátra a sziklára. Kapaszkodj fel a feletted levő folyosóra. Menj végig rajta, vedd fel az uzilőszert, vigyázz a csapdákra, és kiérve csússz le balra, és ugorva kapd el a szemközti sziklát. Mássz fel, vedd fel a kismedipackot, és lekapaszkodva a résnél csimpizz el jobbra. Ess le a ferde kőre, csússz le, majd ugrás, közben kormányozzm jobbra, és egy sziklán landolsz. Most már felugorhatsz a hajó külső oldalára. Balra shotgunlőszert találsz, a másik sarokban lődd szét a kapcsolódobozt, és húzd meg a kapcsolót. Egy ajtó nyílt ki bent, a hajóban, de még ne ússz oda.

Ússz inkább arra, ahol a mászható fal volt. Ússz be alatta a barlangba, most nincs sodrás, és uzilőszert, fáklyacsomagot, és egy nagymedipackot vehetsz fel a 9. secret-ben.

Most máűr ússz vissza a hajóba, mássz ki ahol bejöttél oda, és lődd le a mérges halat. Ússz át a kinyílt ajtón, és a lépcső tetején kimászhatsz a vízből. Jobbra fáklyacsomagot találsz, és szigonyokat. lent a vízben is van szigony az ablakban, és uzilőszer az egyik, és még egy csomag uzilőszer a másik sarokban. Menj fel balra a lépcsőn. Az ajtó előtt ugorj le balra, a karzatra, ahol egy nagymedipack, és uzilőszer vár. Irány a víz, és menj fel újra a lépcsőn. Bent balra kismedipackot vehetsz fel, majd menj végig, ugord át a korlátot, és sétálj át az üvegcserepeken. A túloldalon ugorj a rúdon át a másik oldalra, majd kiérve az erkélyre, nekifutásból ugorj a jobbra, a kis erkélyre, ahol felveheted az Attic Key-t.

Ússz innen ki, és szemben, balra kapaszkodj ki, a felemelkedett platformon. Lődd le a halat. Nekifutásból ugorj át a fagerendára, ahol uzilőszert találsz. Kússz ki, vigyázz az üvegcserepekre, és ess a vízbe. Ússz vissza a ferde platformhoz, amerről bejöttél. Kússz vissza, és mássz le a lépcsőházba. Menj most fel teljesen a legfelső emeletre, ugord át balra a korlátot, és nyisd ki a kulcsoddal az ajtót.

Ugorj jobbra a paltfprmra, majd a fagerendára, és vedd fel a fáklyacsomagot. Balra haladva szigonyokat, majd egy nagymedipackot találsz, és a másik sarokban uzilőszert. A lőszer melletti faoszlopon figyeld meg a kart, ennek lerántása a feladat. Told az alacsonyabban levő ládát a magsabb alá, így ráállva le tudod lökni onnan. Most ezt told a magasabb alá, és azt lelökheted a kar előtti gerendára. Told a kar alá, és rántsd le róla a fali kart. Kinyílt egy kis oldalajtó, de még ne menj arra.

Nekifutásból ugord át balra az oszlopot, mert mögötte kismedipackot, 2 uzilőszert, és shotgunlőszert találsz, a 10. secret-ben.

Talán a legegyszerűbb, ha beleesel a vízbe, és visszajutsz a padlás bejáratához. Nekifutásból ugorj le az első csillárra, majd onnan a másikra, és végül a láncra. Lengesd be, és ugorj be a kinyílt ajtón át, és nyomd meg a fali gombot. A pálya legelején nyílt ki egy ajtó. Ugrás hát a vízbe, mássz a ferde fagerendán ki, kússz ki a lépcsőházba, és menj vissza a pálya elejére, át a kinyitott ajtón. Jobbra egy nagymedipackot, és uzilőszert találsz, középen pedig egy Pergament.

Lara. Úgy néz ki, mint valami kód… Talán ez a festmény Julius Cézárról ad valami kapaszkodót a megfejtéshez.

Fejtsd hát meg a pergament.

Az írás Cézár titkosításával van írva: A Caesar-kód vagy Caesar-rejtjel az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb titkosírási módszer. Ez egy helyettesítő rejtjel, ami azt jelenti, hogy minden egyes betűt az ábécében egy tőle meghatározott távolságra lévő betűvel kell helyettesíteni. Így például, ha mondjuk az eltolódás 3, az angol ábécében az A-t a D-vel, a B-t az E-vel stb. kell helyettesíteni.

Egy kis Lengyel történelemóra következik. :)

A dekódolt szöveg:

A szám számít

A dátumok számítanak

A csaták számítanak. Mikor voltak ezek a caták?

Grunwaldi csata?

Varsói csata?

Raclawicei csata?

Oliwai csata?

A jutalom nem marad el, Isten veled!

Találsz a szobában négy üvegvitrint. Ezek is segítenek, illetve ezek mellett a falon vannak a forgatható kódolvasók.

A pajzsot rejtő vitrin mellett írd be a Grünwaldi csata dátumát: 1410

A mögötte levő vitrin mellett írd be az Oliwa melletti csata dátumát: 1627

A kasza mellett a Raclawicei csata dátuma kell: 1794

És a csillag mellett Varsó csatája szükséges: 1920

Ne a numpadon üsd be ezeket, hanem a baloldali billentyűzeten, és az Enetrr3el hagyd jóvá. A nullákat nehezebb beírni, de ha sikerült, menj át a kinyílt ajtón. Futás jobbra a mögötted leguruló golyó elől, ugord át a pengét is, és lecsúszol a végén.

Egy hatalmas terembe értél, ahol középen felveheted a Sapphire Sword-ot.

Három félisten elevenedik meg, követelve vissza a szerzeményedet. Végezz velük, és az utolsótól vedd el a kulcsát, a Rusty Key-t.

Nyisd ki vela a kis ajtót, a folyosó végén fordulj meg, ugrás a létrára. Mássz fel, majd nekifutásból kapd el balra a rudat, és ugorj át a sarokba. Onnan helyből ugrással kapd el a következőt, majd feljutva a tetőre, jobbra fordulj, és juss át a szemközti fali réshez, a láncokon keresztül. Mássz át, a túloldalon leereszkedve egy fordulásos ugrással juss el a potyogós padlóra, és rögtön kapaszkodj fel a másik résbe. A túloldalon egy pocsolyához értél. Jobbra kismedipackot találsz, és tolj a ládán egyet. Mögtte balra még vedd fel a szigonyokat, majd ugorj a vízbe, és ússz át a járaton. Kilábalva a túloldalon a következő pályára léptél.

Lara: Nos, végül meg tudok változni. Na, végre átöltözhetek!

5.     Jungle Trail másodszor:

Statisztika:

Secret 11: Secret 12: Mentések -- Savegames

Úlj a motorra, és hajts, amerre tudsz. Ezt nem írom le, sem a capdákat. Nem különösebben nehéz, ha idáig eljutottál, ez is menni fog.

Elérsz egy nagykapuhoz. Szállj le a motorról, és jobbra a beugróban ctrl+előre, és felkapaszkodsz a fali repedésbe. Csimpizz el balra, mássz fel, és húzd meg a fali kart. Ugrás át a másik karhoz, és azt is meghúzva kinyílik a kapu. Ülj a motorra, és hajts tovább, amíg kiérsz a szabadba.

Menj balra, majd át a túlsó oldalra, ott megint balra, és állj meg ott, ahol jobbra, a falon zöld liánok vannajk, ahol a kaland elején felmásztál. Feszítsd ott ki az ajtót a karddal, és hajts tovább a motorral. Lesz még szemből jövő sziklák, aztán egy fa előtt jobbra kell menned, elkerülve a tüskéket, majd felfelé hajtani az emelkedőn, áttörve a falakat. Fent leszállhatsz a motorról, és a kis emelvényről felveheted a Temple Key-t.

Oldalt kinyílt egy ajtó. Csússz le, de a második lejtőn is előrefelé, így ugorva elkapod a szemközti fali repedést. Csimpizz el jobbra, és uzilőszert vehetsz fel a 11. secret-ben.

Visszaérsz a kajakos területre. Menj balra, be afolyosóra, és nyisd ki az ajtót a kulcsoddal. Visszaértél egészen a kaland elejére. Ha jobbra mész, a kerítés mögött megtalálod a kismedipackot, és a tömböt elhúzva is megleled a fáklyacsomagot.

Menj a másik irányba, ugorj fel nekifutáűsból a lejtőn, és egy medencés terembe értél. Ugorj a vízbe, ússz végig a járatokon, és húzd meg a vízi kart. Kint felemelkedett a sarokban egy ketrec. Irány vissza a medencébe, mássz a pőartra, és keresd meg a kismedipackot. Vele szemben átlósan lenyílt egy csapóajtó. Menj ott le, de a végén ne a létrára kapaszkodj fel, hanem szemben a felső folyosóra. A túloldalon csússz le, és kapaszkodás nélkül ugorj át a túloldalra. Most a kis biztonságos padlólapon átlósan kell nekifutnod, és felugranod, így megúszod az égési sérüléseket, és elkapod a plafonlétrát. Most már simán fog menni, juss fel a legfelső emeletre, és húzd meg ott a fali kart. Egy magasabb ketrec is felemelkedett kint. Juss vissza a benti létrához, és előtte uzilőszerttalálsz. Menj a másik létrához a folyosókon át, és most mássz fel rajta. Lecsúszol a medencéhez. Pont szemben vannak a ketrecek, ugrás az elsőre, majd a másodikra, onnan a hídfőre.

Menj át a hídon, és a túloldalon kapaszkodj fel a kúszórésbe. Kússz át a járaton, majd lekapaszkodva a túloldalon, húzd meg a fali kart. Lent kinyíltak a kapuk. Juss le, az egyik tömbön vedd fel a shotgunlőszert, és húzd, told a mozgatható tömböt, a fal melletti mintás padlólapra. A szemközti épület teteje nyílt le.

Ismét juss fel a hídra, fel a kúszórésen át a felső helyig, ahol a fali kart húztad meg. Most szemben ugrod át a tetőt, de úgy, hogy lecsúszva, ugorva a kis faplatformon landolj. Kapaszkodj fel a plafonlétrára, csimpizz át a túloldalra. Ugorj fel jobbra, a tetőre, onnan tovább, a jobb oldali zöld sziklára. Most fordulj meg, és kapd el nekifutásból a felső híd teljesen jobb, alacsonyabb szélét, mássz fel, és végigmenve egy shotgunlőszert vehetsz fel, a 12. secret-ben.

Irány vissza a kis épület tetejére. A felemelkedett keterecek felől csússz le háttal, és rántsd le a fali kart. Kinyílt az ajtó, és átmenve rajta egy újabb medencéhez értél. Jobbra a sarokban vedd fel a szigonyokat, majd ugorj a vízbe, és ússz végig a járatokon. Kimászva balra nagymedipackot, és az épület előtt balra menve, a beugróban uzilőszert vehetsz fel. feszítetsd ki az ajtót a kardoddal, és lecsúszva vége is ennek a kalandnak. Remélem, lesz folytatása.

OBig

 


Az oldalon közölt képek, a szöveges tartalom, illetve minden sajátkészítésû anyag, a © TR Editor.hu tulajdonát képezi. Azokat semmilyen formában nem lehet reprodukálni, másolni, terjeszteni, csak a szerkesztõség engedélyével.