Jeyem (Jun Munakata)

Dimpfelmoser (Matthias Heuermann) Augustus 2002

(további kérdések Inchdix (Jon Heywood), Richard Lawther és piega (René Brooymans)). Megjegyzés az interjú nem lett volna

lehetséges doc (Yuichi Kudo) kiváló fordítása nélkül. Köszi a sok segítséget!

Matthias: Építesz még pályákat - dolgozol valamin jelenleg?

Jun: Igen, csinálom 3adik pályámat, úgy 20%a van kész. A történet..., elvesztettük a kapcsolatot a hold bázissal úgyhogy Larának kell mennie és kivizsgálni mi folyik ott!

Matthias: Szóval következő pályád futurisztikus lesz?

Jun: Következő pályám a közeli jövőről fog szólni, de szeretném megtartani benne a realitást. 'Holdat' választottam mert valami mást akartam csinálni; nem átlagos TR stílusú pályát.

Matthias: Mikor fog megjelenni?

Jun: A megjelenési dátum bizonytalan. De még Angel of Darkness előtt tervezem kiadni, mert az embereket jobban fogja érdekelni AoD amint kijön.

Matthias: Mi inspirált The Lost Valley megépítésére? Ha jól gondolom a színhely elég különböző attól ami Japánban van. Nem mintha jártam volna ott.

Jun: Nem volt semmi különleges ami inspirált volna. Talán TV programok és filmek amiket láttam adták az ötletet hogy TR pályát építsek. Képzeletdús tudok lenni helyekről ahol még nem jártam.

Matthias: Te magad milyen helyeket szeretnél látni?

Jun: Szeretnék meglátogani külföldi romokat, mint Egyiptom és Mexico.

Matthias: Mire asszociálsz Austráliáról?

Jun: Marhahús.

Matthias: Az szépen összefoglalja; Europa?

Jun: Tészta, Pizza, és persze Tomb Raider.

Matthias: Italy: két pont! America?

Jun: Hamburger és filmek.

Matthias: Hát, bizonyos módon én is Hamburger vagyok. Láttad a Godzilla remakejét Ronald Emmerichtől?

Jun: Bár nem igazán van véleményem az eredeti Godzillaról, úgy éreztem a Hollywood Godzillat nagyban befolyásolta Jurassic Park.

Matthias: És Aliens szerintem. Mi a kedvenc filmed?

Jun: A nemrég látottak közül, egy Francia mozi tetszett címe Amelie. Szép film és a hősnő nagyon aranyos, úgyhogy mindannyiunkat (közönség) felmelegített belül.

Matthias: Érdekes módon, Jean-Pierre Jeunet, Amelie rendezője csinálta az Alien sorozat negyedik részét is: Resurrection. Milyen nagy TR Japánban?

Jun: Véleményem szerint, tengeren túli játékok TR sorozatot is beleértve nem túl népszerűek Japánban, mert nehéznek érezzük a játékot. Amennyire tudom nincsenek TR-szerű Japán játékok. A Japán játékok inkább fantasztikusabbak.

Matthias: Nehéz a játék? Milyen értelemben?

Jun: Kevesebb a segítő utalás, szóval hajlamosak vagyunk bajba kerülni, nem tudunk haladni a pályákon. A Japán emberek nincsenek hozzászokva az ilyen játékmenethez.

Matthias: Doc láthatóan jól boldogul és a Japán pályaépítő scene is meglehetősen virágzó. Állsz kapcsolatban más pálya építőkkel?

Jun: Igen, beszélünk a pálya építés technikai témáiról és elmondjuk hogy érzünk egymás pályáiról, az Interneten.

Matthias: Szeretnél részt venni egy közös vállalkozásban másik pályaépítővel?

Jun: Nem fogok részt venni ilyen projectben. Szerintem nagyon nehéz együtt dolgozni ugyanazon a pályán mert minden embernek különböző az izlése és különböző ötletek tetszenek nekik.

Matthias: Internetes kapcsolatok láthatóan exponenciálisan felpörögnek, mi a személyes véleményed ezzel a jelenséggel kapcsolatban?

Jun: Az internet miatt tudok véleményt cserélni emberekkel a világon (mint ez az interjú), de szerintem az internet világ és a VALÓDI világ két különböző dolog. Internet nekem nem elég realisztikus. És még nem találkoztam olyannal a való életben akivel az interneten keresztül kommunikáltam.

Matthias: Vannak részei a pályáidnak amikre különösen büszke vagy?

Jun: Stunt in Underground (megjelent May 20, 2001) --- ez volt legelső pályám és nem több mint tanulmány, de azt hiszem jó szórakozást nyújtó pálya. A motorozás használatának legjobb módja volt a cél. The Lost Valley (megjelent Dec 1, 2001) --- Lara a homok alatt tud kúszni. Büszke vagyok erre a munkámra. Továbbá ellenfelek aktiválhatnak csapdákat, és Lara képes lesz ebben megakadályozni őket.

René: Jó pályát építeni legalább 6-8 hétig tart elkészíteni. Hány órát tartott amíg megépítetted The Lost Valleyt és gondolod megérte a fáradozást hogy minden szabadidőd egy pálya elkészítésére szánd amit pár óra alatt végigjátszanak olyan emberek akikkel soha nem fogsz találkozni?

Jun: Úgy 6 hónapig tartott hogy megépítsem The Lost Valleyt. Azért csinálok pályákat mert úgy gondolom megéri. Érdekes számomra hogy emberek akiknek különböző a kultúrájuk és nyelvük játszanak a pályáimmal és beszélgetnek róluk. Mindig örülök mikor néhányan adnak visszajelzést.

Matthias: Mennyi visszajelzés volt?

Jun: Bár Stunt in the Undergroundról szinte semmi visszajelzés nem volt, The Lost Valleyvel kapcsolatban rengeteget kaptam az egész világból rögtön a megjelenés után.

Richard: Melyik a kedvenc pályád?

Jun: Szeretem a TR3 pályákat. Jó egyensúlyuk van akció és rejtvények között, komplex és stabil térkép designon alapulnak. Továbbá Lara beutazza a világot szóval élvezhetem a szórakoztató kalandot és színhelyek változatosságát.

Matthias: Saját életednek milyen a színhelye?

Jun: Külvárosi részen élek ahol épp olyan mint egy átlagos város. Egy kis szobám van apró konyhával. Úgy 30 percbe telik Tokyoból helyi vonattal.

Matthias: Figyelembe véve hogy több Sushi bolt van New Yorkban mint McDonalds; több Mc Donalds van Tokyoban mint Sushi bolt?

Jun: Valószinüleg, több McDonaldst Tokyoba.

Matthias: Japán, Europai szemmel, mindig is olyan országnak látszott ahol sok dolog intézményesített és az individualizmus nem olyan fontos mint errefelé. Ez tényleg így van?

Jun: Bizonyos pontokon egyet értek a véleményeddel. Azonban nem mondhatok sokat a kérdésről mert soha nem voltam más országokban és nem ismerem túl jól azokat a kultúrákat. Mégis, Japánban minden szabadul az intézményesítéstől, azt hiszem. A Japán emberek gondolkodásmódja gyökeresen változik. A Japán idea szerelemről és házasságról többé kevésbé ugyanaz mint más Nyugati országokban.

Matthias: Gondolod hogy végleg abba kellene hagyni minden bálna vadászatot?

Jun: Személy szerint, azt hiszem jobb abbahagyni a vadászatot, kivéve ha az ecológia sérülne a növekvő bálna populációtól.

Matthias: Merem állítani hogy ez nem fog megtörténni a közeljövőben. Szerinted ki a legnagyobb hatást gyakorló személy a 20adik században?

Jun: Nem jut eszembe senki, de aki feltalálta a personal computer systemet és az Internetet az nagy volt.

Fordította: Akci